KOTIGASTRONOMIKASTIKEJAUHEET

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Yhdestä pussista tulee valmista kastiketta 1-1,5 L.

 

Bearnaise-kastike, Hollandaise-kastike ovat laktoosittomia, gluteenittomia, suolattomia ja maidottomia.

 

Juustokastike  vähä laktoosinen ja gluteeniton.

 

Paistikastike, Sweet chili hot/mild, Tomaattikastike, Punaviinikastike, Valkoviinikastike ovat laktoosittomia, gluteenittomia, maidottomia

 

Ruskeakastike special laktoositon ja gluteeniton

 

Currykastike, Herkkutattikastike, Kalakastike, Rosepippurikastike, Ruskeakastike,  

Ruskea Sipulikastike, Ruskea Pippurikastike, Viherpippurikastike

 

KASTIKKEIDEN MUUNNOKSIA :

 

HOLLANDAISE

 

Lisätään kermavaahtoa puolet valmiiseen Hollandaisekastikkeeseen, saadaan Musliinikastike. Sopii kalan, etenkin  keitetyn lohen kanssa, ja myös keitettyjen kasvisten, etenkin parsan ja latva-artisokan kanssa.

 

Lisäämällä kastikkeeseen appelsiinimehua ja raastettua appelsiinin kuorta (1 appelsiinin mehu ja kuori), saadaan  Maltalainen kastike. Käyttö kuten edellä ,myös linturuuille etenkin ankalle.

 

Sitruunamelissakastike  saadaan lisäämällä hollantilaiseen kastikkeeseen sitruunanmehua ja raastettua kuorta(noin 1 rkl sitruunan mehua ja ½ sitruunan raastettu kuori) sekä sitruunamelissan lehtiä. Käyttö esim. äyriäismurekkeen kanssa.

 

BEARNAISE

 

Tomaattisosetta(=puretta, noin 1 rkl) ja hieman  chiliä tai muuta tulisuutta(cayenne) lisäämällä berniläiseen kastikkeeseen, saadaan Choronkastike, joka taas on Oskarin leikkeen kastike. 

 

Valkosipuliperunagratiini

400 g pakastettuja valkosipuliperunaviipaleita
2,5 dl  Ruokakermaa
½ dl   Béarnaisekastikeaineksia
0,25 tl valkopippuria
1 rkl margariinia

Kaada valkosipuliperunat voideltuun uunivuokaan. Sekoita Ruokakerma ja kastikeainekset kattilassa. Kuumenna kastike samalla koko ajan sekoittaen ja keitä pari minuuttia. Mausta valkopippurilla. Sulata kastikkeeseen margariini. Kaada kastike perunoiden päälle. Paista uunin keskitasolla 225 °C:n lämpötilassa noin 30 minuuttia eli kunnes perunaviipaleet ovat kypsiä.

 

PAISTI- JA RUSKEAKASTIKE

 

Lisäämällä tomaattisosetta, herkkusientä ja kieli tai kinkkusuikaleita kastikepohjaan, tulee Zingara kastike. Esim. Porsaankyljys Zingara

 

Robert -kastike taas saadaan lisäämällä kastikkeeseen sinappia, herkkusientä ja valkoviiniä. Myös maustekurkun suikaleet kuuluu eri ohjeen mukaan samaan kastikkeeseen.

 

Kermakastike: lisää joukkoon vatkattua kermaa

Pippurikermakastike: lisää edelliseen rubinoa tai tee pippurikastike kermaan/ruokakermaan

Stroganoff: lisää tomaattipuretta ja maustekurkkukuutioita & suikalelihaa/makkaraa

Makuja saadaan muutettua, kun kastikepohjana käytetään  tomaatti-, punaviini- ja/tai sipulikastiketta.

 

CURRYKASTIKE

 

Joukkoon banaanisosetta , chiliä ja kookosmaitoa sekä -hiutaleita saadaan eksoottinen maku broilerille .Katkarapuja joukkoon ja aasialainen kastike kalalle on valmis.

                  

          

YLEISTÄ: Yhdistämällä rohkeasti, ja kokeilemalla eri makuja ja raaka-aineita  kastikkeisiin,

                  saadaan uusia ja mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Valmiit kastikepohjat  ovat jo

                  sellaisinaan nautittavia, mutta aina ripaus "sitä jotain"  ja saadaan ns. Laiskan maku pois.

 

KALAKASTIKE

 

Kalarullat:

Siikaa, kuhaa haukea fileenä

Tahna:voita, kalakastikejauhetta;notkista kermalla

 

Levitä tahnaa kalafileille. Kääri rullalle. Lado voideltuun vuokaan. Kaada päälle kalamausteella/kalaliemijauheella maustettua kermaa/ruokakermaa. Kypsennä uunissa

 

Juustokastike

 

kastikkeena

keittona

gratinoinnissa        vähälaktoosinen ja gluteeniton

laatikkoruuissa      vähälaktoosinen ja gluteeniton

 

Kastikkeena

 

Liha-, kasvis- ja kalaruokien, broilerin ja pastaruokien kastikkeena. gratinoimiseen (+ripaus juustoraastetta).

 

 

Käyttökohteita ja muunnoksia

 

 

Moussaka; juustokastikkeena

 

Lämpimissä voileivissä; kastike + hiukan juustoa päälle

 

 

Sinihome-juustokastike; lisää sinihomedippiä

 

Juusto-yrttikastike; lisää vaikkapa rakuunaa

 

Juustokeitto; nestettä n. 1½ - 2 kertaa ohjeen määrä

 

Pekoni-juustokeitto;  keitto+ruskistettuja pekonifilepaloja

 

Juusto-pekonisienikeitto; lisää edelliseen sieniä

 

Perunagratiini; peruna-sipulisseos + juustokastike

 

 

SWEET CHILI MILD/HOT

 

Lohiperhoset:

pala paksua lohta

Sweet Chili Mild kastikejauhetta

kalamaustetta tai sitruunapippuria

vettä

 

Viillä kunkin lohipalan keskelle viilto nahkaan asti.

Käännä nahkapuolet vastakkain, jolloin muodostuu perhoset. Mausta lohiperhoset Kotigastronomien Kalamausteella tai Sitruunapippurilla. Valmista 2-3 dl Sweet Chili -kastiketta ohjeen mukaan (2rkl jauhetta / 1 dl vettä). Levitä puolet valmiista kastikkeesta vuoan pohjalle ja laita lohipalat päälle. Sivele loput kastikkeesta kalojen pinnalle. Paista uunissa n. 200 C:ssa n. 25 minuuttia, kunnes kala on kypsää.

 

Tarjoile riisin ja/tai salaatin kanssa.

 

Sweet chili broileri/porsas

 

Lisää kastikkeen joukkoon kypsennettyjä broileri/possusuikaleita, mieleisiäsi pakastekasviksia;tarjoile hyvän riisin kera.

 

Vinkki: Kun teet jauhelihatäytettä tortilloille, lisää paistamisen loppuvaiheessa sweet chili-kastikejauhetta & tilkkanen vettä.

 

Käy myös maissilastujen dippinä!

 

Kukkoa viinissä;  Coq au vin

 

1kpl           Broileria tai

500g          broilerinpaloja

                 öljyä

100g          pekonia

100g          pikkusipuleita tai hillosipulia

100g          herkkusieniä

 n.5dl         valmista punaviinikastiketta

                 (punaviinietikkaa)

                 timjamia, provence-maustetta ,persiljaa ,rubinoa

 

Paloittele broileri noin 12 osaan. Ruskista palat(jos käytetään kokonaista broileria, palat luineen)  öljytipassa pekonin kanssa. Lisää sipulit ja herkkusienet. Kuullota melkein kypsäksi. Kaada valmis punaviinikastike päälle ja lisää mausteet. Hauduta pata kypsäksi. Tarkista maku, ja viimeistele, jos tarpeen viinietikkatipalla. Tarjoa esim. riisin kanssa. Pataan voi käyttää haluamiansa kasviksia esim. babyporkkanaa, minimaissia, paprikaa.

    

Kananpoikaa portugalilaiseen tapaan

 

500g          broilerinsuikaleita

100g          tomaattisuikaleita

2 rkl           sipulirouhetta

100g          sieniä

n. 5dl         valkoviinikastiketta

1rkl            tomaattisosetta

1rkl            valkosipulirouhetta

 

Ruskista broilerinpalat .Lisää tomaatit, sienet, sipulirouheet ja tomaattisose. Kaada valmis kastike joukkoon. Hauduta kypsäksi. Tarjoa paistettujen pikku perunoiden ja/tai kasvispaistoksen kanssa.

 

Moussaka

 

1 -2            munakoisoa viipaleina

600 gr        perunoita viipaleina

600 gr        lammasjauhelihaa

1                sipuli

2 rkl           voita

1 tlk           tomaattimurskaa

1 rkl           persiljaa, hiukan sitruunapippuria

1 dl            paneerausmixiä

200 gr        juustoraastetta

kastike:      ½ dl hollandaisekastikej. + 1 ½ dl maitoa + 1 dl kermaa + 1 tl sitruunapippuria

 

Paista perunaviipaleita hetki pannulla, laita vuoan pohjalle. Ruskista liha ja sipuli, lisää tomaattimurska, persilja ja sitruunapippuri.keitä, kunnes neste haihtuu ja sekoita joukkoon 1/3 juustosta ja 3 rkl paneerausmixiä. Tee kastike. Perunoiden päälle kerrokset jauhelihaa, juustoa, peitä munakoisoviipaleilla. Päälle kastike ja juustoraaste, johon olet sekoittanut lopun paneerausmixin.

 

 

Kasvispaistos

 

200g          perunasipuliseosta

400g          kasvissuikaleita (pakasteissa on monia vaihtoehtoja)

                 öljyä

                 timjamia ,aromag maustetta, ripaus kardemummaa.

 

Freesaa kasvikset kypsäksi. Mausta.

 

 

Lohikiusaus

 

800g          perunasuikaleita

400g          lohi tai kirjolohi filettä

1dl             sipulirouhetta

n,2dl          kuohukermaa

n,3dl          valmista Hollandaise kastiketta

                 rubinoa, aromag maustetta, tilliä ,(suolaa)

 

 

Lado uunivuokaan perunasuikaleet, sipulirouhe, kalasiivut ja mausteet.

Kaada päälle valmis hollandaisekastike ja kerma. Paista noin 200 asteisessa uunissa kypsäksi n. 40 min.

 

Frikadellit eli keitetyt lihapyörykät

 

Murekemassa:

500 g         jauhelihaa (ei kovin rasvaista)

1dl             lihapullalisää

1 ½ dl        vettä, kermaa tai muuta nestettä

2 rkl           sipulirouhetta

1rkl            valkosipulirouhetta

rubinoa, lihaliemijauhetta, ruohosipulia ,provence maustetta.

(kananmunaa  1-2kpl jos massa ei pysy koossa

 

Keittämiseen: kuumaa lihalientä

 

Liota lihapullalisä ja mausteet nesteessä. Lisää liha, ja sekoita tasaiseksi massaksi. Keitä pieniä  lihapullia lihaliemessä kunnes ne nousevat pintaan. Ota esim. reikäkauhalla pullat pois liemestä, pidä lämpimänä. Tee kastike keitinliemestä suurustamalla se tomaatti-, tai currykastikkeella.

Pikantti kastike saadaan valkoviinikastikejauheella suurustamalla, ja maustamalla kapriksella ja maustekurkkusuikaleilla sekä smetanalla.

Piparjuuriraasteella ja sitruunanmehulla maustettuna valkoviinikastike maistuu Frikadellit Raifort nimisenä.

Kaada kastike lämpimien lihapyöryköiden päälle, ja tarjoa esim. muskotilla maustetun muussin kanssa. Tomaattikastikkeessa frikadellit tarjotaan vaikka koristeellisten keitettyjen pastojen seurassa.

 

 

 

KOTIGASTRONOMI KASTIKEJAUHEET PIIRAKOIDEN LEIVONNASSA:

 

Kotigastronomikastikejauheet ovat oiva apu myös suolaisten piirakoiden valmistuksessa.

 

·       Koska ne ovat kaapissasi jauheena, ei ole säilyvyysongelmaa (vrt. kerma).

·       Huomaa myös, ettei kastiketta tarvitse keittää, koska piiras jokatapauksessa paistetaan !

·       Hollandaise- tai Bearnaisekastikejauhetta käyttäessäsi et tarvitse kananmunaa, koska se jo

      mukana itse jauheessa.

·       Vähemmän kaloreita ja rasvaa!

 

 

POHJA:

 

·       100 gr                 voita tai margariiniä

·       3     dl                vehnäjauhoja

·       ½     tl                leivinjauhetta

·       ½     dl               kylmää vettä

·       1      tl                suolaa

 

 

SIPULIPIIRAS:

 

Tee pohja ohjeen mukaisesti.

 

Täyte:

·       1       purjo

·       3-5    sipulia koosta riippuen

·       1-1 ½ tl               vegetarian maustetta

·       ½ - 1tl                rubinoa

·       1dl    kermaa

·       1 ½ dl                 vettä

·       1       kananmuna

·       ½ dl valkoviinikastikejauhetta

·       50 gr                  juustoraastetta

 

Kuullota sipulit ja purjo pannulla, mausta Rubinolla ja Vegetarianilla.

Levitä ne piirakkapohjalle. Sekoita kerma, vesi, kananmuna, valkoviini-

kastikejauhe ja juustoraaste. Kaada seos täytteiden päälle.

Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia.

 

SOIJAPIIRAS:

 

Tee pohja ohjeen mukaisesti.

 

Täyte:

·       1 dl   soijarouhetta

·       1 ½ dl                 vettä

·       1 tl    lihaliemijauhetta

·       2 rkl  nokkos- tai porkkanarouhetta