KOTIGASTRONOMIKASTIKEJAUHEET
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />Yhdestä pussista tulee valmista kastiketta 1-1,5 L.
Bearnaise-kastike, Hollandaise-kastike ovat laktoosittomia, gluteenittomia, suolattomia ja maidottomia.
Juustokastike vähä laktoosinen ja gluteeniton.
Paistikastike, Sweet chili hot/mild, Tomaattikastike, Punaviinikastike, Valkoviinikastike ovat laktoosittomia, gluteenittomia, maidottomia
Ruskeakastike special laktoositon ja gluteeniton
Currykastike, Herkkutattikastike, Kalakastike, Rosepippurikastike, Ruskeakastike,
Ruskea Sipulikastike, Ruskea Pippurikastike, Viherpippurikastike
KASTIKKEIDEN MUUNNOKSIA :
HOLLANDAISE
Lisätään kermavaahtoa puolet valmiiseen Hollandaisekastikkeeseen, saadaan Musliinikastike. Sopii kalan, etenkin keitetyn lohen kanssa, ja myös keitettyjen kasvisten, etenkin parsan ja latva-artisokan kanssa.
Lisäämällä kastikkeeseen appelsiinimehua ja raastettua appelsiinin kuorta (1 appelsiinin mehu ja kuori), saadaan Maltalainen kastike. Käyttö kuten edellä ,myös linturuuille etenkin ankalle.
Sitruunamelissakastike saadaan lisäämällä hollantilaiseen kastikkeeseen sitruunanmehua ja raastettua kuorta(noin 1 rkl sitruunan mehua ja ½ sitruunan raastettu kuori) sekä sitruunamelissan lehtiä. Käyttö esim. äyriäismurekkeen kanssa.
BEARNAISE
Tomaattisosetta(=puretta, noin 1 rkl) ja hieman chiliä tai muuta tulisuutta(cayenne) lisäämällä berniläiseen kastikkeeseen, saadaan Choronkastike, joka taas on Oskarin leikkeen kastike.
Valkosipuliperunagratiini
400 g pakastettuja valkosipuliperunaviipaleita
2,5 dl Ruokakermaa
½ dl Béarnaisekastikeaineksia
0,25 tl valkopippuria
1 rkl margariinia
Kaada valkosipuliperunat voideltuun uunivuokaan. Sekoita Ruokakerma ja kastikeainekset kattilassa. Kuumenna kastike samalla koko ajan sekoittaen ja keitä pari minuuttia. Mausta valkopippurilla. Sulata kastikkeeseen margariini. Kaada kastike perunoiden päälle. Paista uunin keskitasolla 225 °C:n lämpötilassa noin 30 minuuttia eli kunnes perunaviipaleet ovat kypsiä.
PAISTI- JA RUSKEAKASTIKE
Lisäämällä tomaattisosetta, herkkusientä ja kieli tai kinkkusuikaleita kastikepohjaan, tulee Zingara kastike. Esim. Porsaankyljys Zingara
Robert -kastike taas saadaan lisäämällä kastikkeeseen sinappia, herkkusientä ja valkoviiniä. Myös maustekurkun suikaleet kuuluu eri ohjeen mukaan samaan kastikkeeseen.
Kermakastike: lisää joukkoon vatkattua kermaa
Pippurikermakastike: lisää edelliseen rubinoa tai tee pippurikastike kermaan/ruokakermaan
Stroganoff: lisää tomaattipuretta ja maustekurkkukuutioita & suikalelihaa/makkaraa
Makuja saadaan muutettua, kun kastikepohjana käytetään tomaatti-, punaviini- ja/tai sipulikastiketta.
CURRYKASTIKE
Joukkoon banaanisosetta , chiliä ja kookosmaitoa sekä -hiutaleita saadaan eksoottinen maku broilerille .Katkarapuja joukkoon ja aasialainen kastike kalalle on valmis.
YLEISTÄ: Yhdistämällä rohkeasti, ja kokeilemalla eri makuja ja raaka-aineita kastikkeisiin,
saadaan uusia ja mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Valmiit kastikepohjat ovat jo
sellaisinaan nautittavia, mutta aina ripaus "sitä jotain" ja saadaan ns. Laiskan maku pois.
KALAKASTIKE
Kalarullat:
Siikaa, kuhaa haukea fileenä
Tahna:voita, kalakastikejauhetta;notkista kermalla
Levitä tahnaa kalafileille. Kääri rullalle. Lado voideltuun vuokaan. Kaada päälle kalamausteella/kalaliemijauheella maustettua kermaa/ruokakermaa. Kypsennä uunissa
Juustokastike
kastikkeena
keittona
gratinoinnissa vähälaktoosinen ja gluteeniton
laatikkoruuissa vähälaktoosinen ja gluteeniton
Kastikkeena
Liha-, kasvis- ja kalaruokien, broilerin ja pastaruokien kastikkeena. gratinoimiseen (+ripaus juustoraastetta).
Käyttökohteita ja muunnoksia
Moussaka; juustokastikkeena
Lämpimissä voileivissä; kastike + hiukan juustoa päälle
Sinihome-juustokastike; lisää sinihomedippiä
Juusto-yrttikastike; lisää vaikkapa rakuunaa
Juustokeitto; nestettä n. 1½ - 2 kertaa ohjeen määrä
Pekoni-juustokeitto; keitto+ruskistettuja pekonifilepaloja
Juusto-pekonisienikeitto; lisää edelliseen sieniä
Perunagratiini; peruna-sipulisseos + juustokastike
SWEET CHILI MILD/HOT
Lohiperhoset:
pala paksua lohta
Sweet Chili Mild kastikejauhetta
kalamaustetta tai sitruunapippuria
vettä
Viillä kunkin lohipalan keskelle viilto nahkaan asti.
Käännä nahkapuolet vastakkain, jolloin muodostuu perhoset. Mausta lohiperhoset Kotigastronomien Kalamausteella tai Sitruunapippurilla. Valmista 2-3 dl Sweet Chili -kastiketta ohjeen mukaan (2rkl jauhetta / 1 dl vettä). Levitä puolet valmiista kastikkeesta vuoan pohjalle ja laita lohipalat päälle. Sivele loput kastikkeesta kalojen pinnalle. Paista uunissa n. 200 C:ssa n. 25 minuuttia, kunnes kala on kypsää.
Tarjoile riisin ja/tai salaatin kanssa.
Sweet chili broileri/porsas
Lisää kastikkeen joukkoon kypsennettyjä broileri/possusuikaleita, mieleisiäsi pakastekasviksia;tarjoile hyvän riisin kera.
Vinkki: Kun teet jauhelihatäytettä tortilloille, lisää paistamisen loppuvaiheessa sweet chili-kastikejauhetta & tilkkanen vettä.
Käy myös maissilastujen dippinä!
Kukkoa viinissä; Coq au vin
1kpl Broileria tai
500g broilerinpaloja
öljyä
100g pekonia
100g pikkusipuleita tai hillosipulia
100g herkkusieniä
n.5dl valmista punaviinikastiketta
(punaviinietikkaa)
timjamia, provence-maustetta ,persiljaa ,rubinoa
Paloittele broileri noin 12 osaan. Ruskista palat(jos käytetään kokonaista broileria, palat luineen) öljytipassa pekonin kanssa. Lisää sipulit ja herkkusienet. Kuullota melkein kypsäksi. Kaada valmis punaviinikastike päälle ja lisää mausteet. Hauduta pata kypsäksi. Tarkista maku, ja viimeistele, jos tarpeen viinietikkatipalla. Tarjoa esim. riisin kanssa. Pataan voi käyttää haluamiansa kasviksia esim. babyporkkanaa, minimaissia, paprikaa.
Kananpoikaa portugalilaiseen tapaan
500g broilerinsuikaleita
100g tomaattisuikaleita
2 rkl sipulirouhetta
100g sieniä
n. 5dl valkoviinikastiketta
1rkl tomaattisosetta
1rkl valkosipulirouhetta
Ruskista broilerinpalat .Lisää tomaatit, sienet, sipulirouheet ja tomaattisose. Kaada valmis kastike joukkoon. Hauduta kypsäksi. Tarjoa paistettujen pikku perunoiden ja/tai kasvispaistoksen kanssa.
Moussaka
1 -2 munakoisoa viipaleina
600 gr perunoita viipaleina
600 gr lammasjauhelihaa
1 sipuli
2 rkl voita
1 tlk tomaattimurskaa
1 rkl persiljaa, hiukan sitruunapippuria
1 dl paneerausmixiä
200 gr juustoraastetta
kastike: ½ dl hollandaisekastikej. + 1 ½ dl maitoa + 1 dl kermaa + 1 tl sitruunapippuria
Paista perunaviipaleita hetki pannulla, laita vuoan pohjalle. Ruskista liha ja sipuli, lisää tomaattimurska, persilja ja sitruunapippuri.keitä, kunnes neste haihtuu ja sekoita joukkoon 1/3 juustosta ja 3 rkl paneerausmixiä. Tee kastike. Perunoiden päälle kerrokset jauhelihaa, juustoa, peitä munakoisoviipaleilla. Päälle kastike ja juustoraaste, johon olet sekoittanut lopun paneerausmixin.
Kasvispaistos
200g perunasipuliseosta
400g kasvissuikaleita (pakasteissa on monia vaihtoehtoja)
öljyä
timjamia ,aromag maustetta, ripaus kardemummaa.
Freesaa kasvikset kypsäksi. Mausta.
Lohikiusaus
800g perunasuikaleita
400g lohi tai kirjolohi filettä
1dl sipulirouhetta
n,2dl kuohukermaa
n,3dl valmista Hollandaise kastiketta
rubinoa, aromag maustetta, tilliä ,(suolaa)
Lado uunivuokaan perunasuikaleet, sipulirouhe, kalasiivut ja mausteet.
Kaada päälle valmis hollandaisekastike ja kerma. Paista noin 200 asteisessa uunissa kypsäksi n. 40 min.
Frikadellit eli keitetyt lihapyörykät
Murekemassa:
500 g jauhelihaa (ei kovin rasvaista)
1dl lihapullalisää
1 ½ dl vettä, kermaa tai muuta nestettä
2 rkl sipulirouhetta
1rkl valkosipulirouhetta
rubinoa, lihaliemijauhetta, ruohosipulia ,provence maustetta.
(kananmunaa 1-2kpl jos massa ei pysy koossa
Keittämiseen: kuumaa lihalientä
Liota lihapullalisä ja mausteet nesteessä. Lisää liha, ja sekoita tasaiseksi massaksi. Keitä pieniä lihapullia lihaliemessä kunnes ne nousevat pintaan. Ota esim. reikäkauhalla pullat pois liemestä, pidä lämpimänä. Tee kastike keitinliemestä suurustamalla se tomaatti-, tai currykastikkeella.
Pikantti kastike saadaan valkoviinikastikejauheella suurustamalla, ja maustamalla kapriksella ja maustekurkkusuikaleilla sekä smetanalla.
Piparjuuriraasteella ja sitruunanmehulla maustettuna valkoviinikastike maistuu Frikadellit Raifort nimisenä.
Kaada kastike lämpimien lihapyöryköiden päälle, ja tarjoa esim. muskotilla maustetun muussin kanssa. Tomaattikastikkeessa frikadellit tarjotaan vaikka koristeellisten keitettyjen pastojen seurassa.
KOTIGASTRONOMI KASTIKEJAUHEET PIIRAKOIDEN LEIVONNASSA:
Kotigastronomikastikejauheet ovat oiva apu myös suolaisten piirakoiden valmistuksessa.
· Koska ne ovat kaapissasi jauheena, ei ole säilyvyysongelmaa (vrt. kerma).
· Huomaa myös, ettei kastiketta tarvitse keittää, koska piiras jokatapauksessa paistetaan !
· Hollandaise- tai Bearnaisekastikejauhetta käyttäessäsi et tarvitse kananmunaa, koska se jo
mukana itse jauheessa.
· Vähemmän kaloreita ja rasvaa!
POHJA:
· 100 gr voita tai margariiniä
· 3 dl vehnäjauhoja
· ½ tl leivinjauhetta
· ½ dl kylmää vettä
· 1 tl suolaa
SIPULIPIIRAS:
Tee pohja ohjeen mukaisesti.
Täyte:
· 1 purjo
· 3-5 sipulia koosta riippuen
· 1-1 ½ tl vegetarian maustetta
· ½ - 1tl rubinoa
· 1dl kermaa
· 1 ½ dl vettä
· 1 kananmuna
· ½ dl valkoviinikastikejauhetta
· 50 gr juustoraastetta
Kuullota sipulit ja purjo pannulla, mausta Rubinolla ja Vegetarianilla.
Levitä ne piirakkapohjalle. Sekoita kerma, vesi, kananmuna, valkoviini-
kastikejauhe ja juustoraaste. Kaada seos täytteiden päälle.
Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia.
SOIJAPIIRAS:
Tee pohja ohjeen mukaisesti.
Täyte:
· 1 dl soijarouhetta
· 1 ½ dl vettä
· 1 tl lihaliemijauhetta
· 2 rkl nokkos- tai porkkanarouhetta