Joulu on nautintojen aikaa J<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Mitäs kaikkea sitä jouluna syödäänkään?

tässä jokaiselle muutamia joululeivonta vinkkejä.

 

Jouluinen olutglögi

Ennenvanhaan Tuomaan päivänä piti jouluoluen olla valmista maistettavaksi. Naapurukset kävivät vieraisilla ja maistelivat jouluolutta.

"Tule meille Tuomas-kulta,
tuo Joulu tullessas,
oluttynnyri olallas,
piimäjuusto pivossas!"

Laita siis olutta kattilaan varovaiselle lämmölle. Lisää kattilaan oman maun ja oluen määrän mukaan mustapippuria, neilikkaa, kanelia, inkivääriä ja reilusti hunajaa. Valmistuu nopeasti, on hyvää ja koko koti tuoksuu!

Tervetuloa naapuritkin maistelemaan

 

 

Joulukinkun paistaminen ja kuorrutus<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /><?xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />

Kinkun paistaminen
Laita kinkku uuniin n. 100 °C:een. Laita lihamittari paksumpaan kohtaan, paista lihaa, kunnes mittari osoittaa n. 77 °C.

Kuorrutus:
2 keltuaista
2 tl sinappijauhetta
½ tl valkopippuria
½ tl salviaa
1 rkl aitoa vaniljasokeria
1 rkl soijaa
½ rkl siirappia
1 dl korppujauhoja
1 rkl neilikoita

Poista nahka jäähtyneestä kinkusta. Sekoita muut aineet paitsi korppujauho ja neilikat tahnaksi, sivele kinkun pintaan ja ripottele korppujauhot päälle. Pistä neilikat tasaisin välein lihan pintaan. Ruskista nopeasti 225 °C:ssa.

 

Kinkkupastakastike

Joulun jälkeen kinkkua on vielä ehkä jäljellä. Kinkkupastakastike on helppo ja nopea ruoka, johon voit käyttää myös suikaloitua joulukinkkua.

4 hengelle

  100 g kinkkua (esim. valmiita suikaleita tai suikaloitua joulukinkkua)

  1 tölkki herkkusienipaloja

  2 dl ruokakermaa

  5 tl Pastamaustetta

  1-2 rkl suurustetta (esim. vehnäjauhoja)

  tilkka öljyä

 

Ruskista hetki kasarissa öljyssä kinkkusuikaleita ja herkkusieniä. Sekoita suuruste ja ruokakerma. Lisää seos kasariin. Mausta Pastamausteella. Tarkista maku, lisää tarvittaessa Pastamaustetta. Keitä muutama minuutti hiljaisella tulella. Tarjoa esim. kypsennetyn perhos- tai nauhamakaronin kanssa.

Vinkki: Sekoita muutama teelusikallinen Pastamaustetta purkilliseen kermaviiliä, anna vetäytyä hetki jääkaapissa, ja sinulla on hieno dippikastike.

 

 

Joululeipä

Ennen vanhaan Annan päivän aikaan joulukiireet alkoivat toden teolla. Annan päivänä tai jo edellisenä yönä leivottiin koristeelliset joululeivät. Iltayö nukuttiin ja puolilta öin noustiin leipomaan. Suuri joululeipä koristeltiin isolla aitanavaimella painetulla ristillä tai joulusilmillä. Tämä toukoleipä eli kylvökakko oli tärkeä jouluisen ruokapöydän koriste.

4¼ dl nestettä (osa vettä, osa piimää tai maitorahkaa) 
2 rkl öljyä
2 rkl siirappia
½ dl porkkanarouhetta
8 dl jauhoja (sekoita haluamassasi suhteessa sämpylä, hiivaleipä, vehnä ja/tai ruisjauhoja)
1 tl suolaa
1 tl pomeranssinkuorta
2 tl fenkolia
25 g hiivaa

Anna ensin porkkanarouheen liota ja hiivan herätä lämpimässä nesteessä. Lisää muut aineet ja ja alusta hyvin taikinaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa. Leivo taikinasta kaksi, joko pitkää tai pyöreää limppua ja anna kohota hyvinennen paistamista. Paista 200 asteisessa uunissa 20-25 min. Jos haluat kauniin ruskean paistopinnan, voitele leivät paiston aikana siirappivedellä.

 

 

 

Joulukalkkuna

n. 3 kg:n kalkkuna
½ sitruuna
3 rkl voita tai margariinia
2 tl suolaa tai Aromimaustetta
2 rkl hunajaa

Täyte:
4-5 siivua vaaleaa leipää
1 sipuli tai 2 rkl sipulirouhetta
50 g voita tai margariinia
½ tl salviaa
½ tl timjamia
1 tl suolaa tai Aromimaustetta
½ tl mustapippuria
1 dl kana- tai lihalientä

Kastike:
3 dl paistolientä
1 dl kuohukermaa
(suolaa, pippuria)
1 rkl vehnäjauhoja (sekoita tilkkaan vettä)
1 rkl hunajaa tai marjahyytelöä.

Ota kalkkuna sulamaan jääkaappiin 1½-2 vrk ennen paistamista.
Tee ensin täyte. Murenna leipä ja hienonna sipuli ja sekoita kaikki aineet keskenään. Anna täytteen turvota ja makujen tasaantua. Täytteen voit tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi.
Kuivaa kalkkunan pinta sulamisnesteestä ennen valmistusta. Hiero kalkkuna sitruunan puolikkaalla, purista mehua pintaan tarpeen mukaan. Sekoita voi, suola ja hunaja ja hiero kalkkunan pintaan ja sisälle. Lusikoi täyte sisään. Sido siivet ja koivet tiukasti puuvillalangalla. Laita lintu paistopussiin rinta ylöspäin ja leikkaa paistopussin yläkulma auki. Paista uunipannulla 175 asteessa kunnes kalkkunan sisältä tuleva neste on kirkasta tai kunnes paistomittari näyttää n. 78 astetta, n. 2½-3 tuntia. Ota lintu paistopussista, valele paistoliemellä tai voilla ja paista vielä pinta 250 asteessa kauniin ruskeaksi. Anna kalkkunan vetäytyä vähintään 20 min. ennen leikkaamista.
Valmista sillä aikaa kastike. Sekoita paistoliemi ja kerma, lisää vesitilkkaan sekoitettu vehnäjauho ja anna kiehahtaa kokoon. Tarkista suola, lisää halutessasi vähän pippuria ja mausta kastike vielä ruokalusikallisella hunajaa tai mieleistäsi marjahyytelöä.

 

 

Joulun laatikkoruuat

 

Imelletty perunalaatikko

(8-10 annosta)

2½ kg perunoita ja keitinvettä

1 dl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

4-5 tl Kotigastronomi Perunamaustetta

1-2 rkl siirappia

voita

Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta. Kuori perunat ja keitä suolattomassa vedessä pehmeiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat muusiksi.
Jäähdytä perunamuusi hieman kättä lämpöisemmäksi. Lisää pari desiä lämmintä keitinvettä. Perunamassan tulee olla 55-75 asteista, jotta peruna imeltyy. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi.
Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin 60-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita joukkoon reilun tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3 tuntia tai yön yli. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun.
Ohenna imeltynyttä sosetta maidolla sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Mausta Perunamausteella ja siirapilla. Kaada seos voilla voideltuun uunivuokaan vain vähän yli puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle. Paista laatikkoa 150 asteessa pari tuntia.


Porkkanalaatikko

(8 annosta)

1 kg kuorittuja porkkanoita

5 dl vettä

3 tl Kotigastronomi Kasviliemijauhetta (kirkas)

1½ dl puuroriisiä

2 dl kuohukermaa

1 dl maitoa

1 - 2 munaa

½ dl siirappia

¼ tl valkopippuria

¼ tl muskottipähkinää

½ dl Kotigastronomi Paneeraus-mixiä (tai korppujauhoa)

Sekoita kasvisliemijauhe veteen. Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat kasvisliemessä kypsiksi. Ota keitinliemi talteen. Keitä riisiä porkkanoiden keitinvedessä niin, että neste imeytyy riiseihin. Soseuta porkkanat ja lisää soseeseen maito, kerma, muna sekä mausteet. Kun porkkanoiden keitinvesi on imeytynyt riiseihin ja ne ovat kypsiä, yhdistä riisit soseeseen. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Kaada seos voideltuun n. 2 litran uunivuokaan ja ripottele pinnalle Paneeraus-mixiä. Kypsennä laatikkoa 175 asteessa vajaa tunti.


Lanttulaatikko

(8 annosta)

1 kg lanttua

1 litra vettä

3-4 tl Kotigastronomi kasvisliemijauhetta (kirkas)

2 rkl voita

1-2 rkl vehnäjauhoja

3 dl maitoa, kermaa tai lanttujen keitinlientä

3 rkl siirappia

¼ tl muskottipähkinää

¼ valkopippuria

1 muna

½ dl Kotigastronomi Paneeraus-mixiä (tai korppujauhoa)

Kuori ja paloittele lantut. Laita kattilaan vesi ja kasvisliemijauhe, lisää lantut ja keitä ne pehmeiksi. Ota keitinvesi talteen ja survo lantut. Lisää lanttujen joukkoon sulatettu voi ja jauhot vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää maito, kerma tai keitinliemi ja mausteet. Lisää muna, kun seos on jäähtynyt. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle Paneeraus-mixiä ja paina pintaan lusikan kärjellä kuvioita. Kypsennä laatikkoa uunin keskiosassa 200 asteessa 40-50 minuuttia.

 

 

 

Puolalainen Joulukakku

3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1tl vanilliinisokeria
2 rkl kaakaojauhetta
½ dl suklaarouhetta / Tummaa kuorrutetta
3/4 dl unikonsiemeniä
2½ dl sokeria
150 g sulatettua voita
2 munaa
3/4 dl maitoa
3/4 dl kiehuvaa vettä

Kuorrutus:
100 g taloussuklaata / Kotigastronomi Tummaa kuorrutetta
½ dl smetanaa tai kermaa

Mittaa kulhoon ensin kaikki kuivat aineet. Lisää sulatettu, hieman jäähtynyt rasva, kevyesti vatkatut munat, maito ja kiehuva vesi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 1 tunti.

Sulata suklaa. Anna sen jäähtyä ja sekoita joukkoon smetana tai kerma. Kuorruta jäähtynyt kakku. 

Kakku ja kuorrutus eivät kärsi pakastamisesta, joten voit tehdä sen nyt ja ottaa sen pakkasesta vasta joulunpyhinä. 

 

Pippuripihvi ja valkosipuliperunat

Pippuripihvi

 

·        naudan sisäfileetä (100-150 g/pihvi)

·        ½ dl Pippuriseos Rubinoa

·        2 tl Aromimaustetta

·        1 rkl soijakastiketta

·        2 1/2 dl ruokakermaa

·        voita paistamiseen

 

Painele file n. 2 cm paksuiseksi pihviksi. Levitä pippuriseos lautaselle ja leivitä pihvi molemmin puolin pippuriseoksessa. Laita voi pannulle, anna sen tulla vähän ruskehtavaksi, paista pihvi nopeasti pannulla molemmin puolin, nosta pihvi syrjään ja huuhdo pannu. Laita pihvi kuumalle, kuivalle pannulle, lisää soijakastike, aromimauste ja ruokakerma. Hauduta haluamaasi kypsyyteen. Tarjoile valkosipuliperunoiden kanssa.

 

Valkosipuliperunat

 

·        10-12 kpl perunoita

·        2½ dl ruokakermaa

·        4-5 tl Dip-mix Valkosipuli jauhetta

·        2 tl Aromimaustetta

·        öljyä/voita

 

Sekoita Valkosipulidippijauhe ruokakerman joukkoon. Viipaloi kuoritut perunat ohuiksi viipaleiksi, kuullota perunoita pannulla öljyssä (tai voissa) hetki ja mausta Armoimausteella. Laita perunaviipaleet uunivuokaan (mielellään kannelliseen) ja kaada ruokakerma-dippiseos tasaisesti perunoiden päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 45 minuuttia kunnes perunat ovat kypsiä.

 

 

 

Punaviinihärkä

4 hengelle

  400 g naudan patasuikaleita

  1 porkkana

  1 iso sipuli (tai hillosipuleita)

  1 dl punaviinikastikejauhetta

  ½ dl ruskeakastikejauhetta

  1 litra vettä

  1 rkl naudanlihamaustetta

  1 laakerinlehteä

  1 tl valkosipulirouhetta


Ruskista ja mausta suikaleet naudanlihamausteella. Viipaloi porkkana ja sipuli. Laita pataan vesi ja sekoita kastikeainekset ja valkosipulirouhe joukkoon. Lisää pataan sipuli- ja porkkanaviipaleet, naudanliha ja laakerinlehti. Hauduta pataa kannen alla n.2 h / 175 ºC.
Tarjoa lisäkkeeksi Perunamausteella maustettua perunamuusia tai riisiä. Koristele persiljalla.

 

 

 

Graavi Rubino–lohi

1. vaihe

  1 kg lohta fileinä

  2 tl pippuriseos Rubinoa

  1 rkl karkeaa suolaa
Ripottele fileille suola ja pippuriseos, anna marinoitua jääkaapissa n. 1 vrk. Raaputa pippuriseos pois.

2.vaihe

  1 tl sitruunapippuria

  ½ tl sokeria

  tilliä
Ripottele kalalle sitruunapippuri ja sokeri, peitä tuoreella tillillä ja marinoi vielä n. 1 vrk.
Vinkki: Rubino-lohta voit myös käyttää piiraiden ja kiusausten täytteenä.

 

 

Rosepippurinen porkkana-lohivuoka

6-7 annosta

  500 g kirjolohta

  800 g porkkanoita

  2-3 sipulia

  2 kanamunaa

  1 dl ruokakermaa

  ½ tl mustapippurirouhetta

  2 tl rouhittua rosepippuria

  2 tl Aromimaustetta

Päälle:

  voita muutama nokare

  1 rkl Kotigastronomien Paneeraus-mixiä (tai korppujauhoja)

  koristele rouhitulla rosepippurilla

Keitä kirjolohi kypsäksi, hienonna haarukalla. Keitä kuoritut ja paloitellut porkkanat ja sipulit kypsiksi ja soseuta ne. Sekoita kaikki ainekset. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Tee lusikalla koristekuvioita pintaan. Ripottele päälle Paneeraus-mixiä ja voinokareet sekä koristele rosepippureilla. Kypsennä 200 asteessa 40-50 minuuttia.

 

 

 

Kanelinen omenapiirakka

Pohja:
Valmis murotaikinapohja

Täyte:

·         1 dl kreemijauhetta

·         2½ dl omenatuoremehua

·         raastettua omenaa, 2-3 kpl

·         2-3 tl kanelijauhetta

·         2 tl aitoa vaniljasokeria

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Täytä pohja valmiilla kreemillä ja levitä päälle omenaraaste. Ripottele päälle kaneli ja vaniljasokeri. Paista uunissa n. 30 min. 175 °C:ssa. Tarjoa jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

 

 

 

Itse tehty sinappi kuuluu ehdottomasti joulupöytään kinkun kanssa nautittavaksi. Sinappijauhetta tai sinappia voi monella tavalla käyttää myös ruoanlaitossa mausteena.

Hienon salaatinkastikkeen saat, kun lisäät sinappia tai sinappijauhetta ja hunajaa kermaviilistä valmistettuun Kotigastronomien salaatinkastikkeeseen (italialainen, kreikkalainen ja ranskalainen salaatinkastikejauhe + kermaviili)

 

  Perunasalaatti saa mukavasti potkua, kun maustat sen sinapilla

  Grillattu liha saa lisäaromia, kun juuri ennen tarjoilua ripottelet pinnalle sinappijauhetta

  Sinappikastike sopii hyvin graavilohen ja sillin kastikkeeksi (ks. ohje graavilohikastike ja sinappisilli)

Seuraavassa on muutama erilainen sinappiohje. Kotigastronomien sinappijauhe on laadukas tuote, josta valmistuu joulun hienot sinapit.

 

Konjakkisinappi

  2 dl sinappijauhetta

  2 dl sokeria

  2 dl kuohukermaa

  2 munaa

  ½ tl Aromimaustetta

  1 tl perunajauhoja

  1 rkl viinietikkaa

  3 rkl konjakkia

Sekoita sinappijauhe, sokeri, kerma ja muna. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä. Sekoita aromimauste, etikka ja konjakki joukkoon. Laita purkkiin.

 

 

Graavilohikastike

  2 rkl valmista Kotigastronomi sinappia

  2 rkl sokeria

  2 rkl viinietikkaa

  2 dl öljyä

  tilliä

Sekoita sinappi, sokeri ja viinietikka. Lisää joukkoon öljy vähän kerrallaan ja hyvin sekoittaen. Mausta hienonnetulla tillillä.

 

 

 

 

Sinappisilli

 

  4 kpl sillifileitä

  2 rkl Kotigastronomi sinappijauhetta

  l rkl sokeria

  5 rkl öljyä

  l dl kuohukermaa

  5 rkl punajuurikuutioita

  2 rkl suolakurkkukuutioita

Leikkaa sillifileet paloiksi. Sekoita sokeri ja sinappijauhe, lisää öljy voimakkaasti sekoittaen. Sekoita joukkoon vatkattu kerma sekä punajuuri- ja suolakurkkukuutiot. Kaada kastike sillipalojen päälle.

 

Luumurahkakreemi

  yksi annos kreemiä (1 dl jauhetta ja 2½ dl vettä)

  1 prk (300g) luumusosetta

  1 prk (250 g) rahkaa

  1½ dl vatkattua kermaa

Valmista kreemi. Sekoita luumusose, kreemi ja vatkattu kerma.
Tarjoile kreemiä sellaisenaan jälkiruokana, käytä esim. kakun täytteenä ja piparien päällä.

 

 

 

 

 

Kastike kruunaa aterian

Oikea kastikevalinta tekee niin arki- kuin juhlaruoasta herkullisen makunautinnon.
Kastikkeen tarkoituksena ei ole peittää ruoan makua vaan oikealla tavalla täydentää sitä.

Lihan ja broilerin kanssa sopivat ruskeapohjaiset peruskastikkeet, voimakkaat paisti-, pippuri- ja punaviinikastikkeet ja bearnaise.

Kalan ja kasvisten kanssa sopivat parhaiten vaaleat kastikkeet kuten esim. kalakastike, hollandaise ja rosepippurikastike.

Kotigastronomien valikoimasta löytyy peräti 15 erilaista lämminkastike vaihtoehtoa. Kaikki kastikkeet ovat jauheena, jolloin ne säilyvät pitkään. Hyvien peruskastikkeiden lisäksi löytyy monia upeita erikoisuuksia kuten Kalakastike ja Sweet Chili. Mukana on myös laktoosittomia, maidottomia ja gluteenittomia kastikkeita.

 

 

Miksi kannattaa käyttää valmiskastikejauheita?

 

  ne valmistuvat nopeasti ja helposti

  niillä saa aina aikaan onnistuneen lopputuloksen

  kuivatuotteena ne ovat säilyviä, ei hävikkiä

  niitä on helppo muunnella

 

 

Pursotettava majoneesi

 

Sopii erinomaisesti broilerille, kalkkunalle, sillille ja graaville kalalle.

Hollandaise-Curry –seos:

 

  ½ dl Hollandaise-kastikejauhetta

  2½ dl maitoa

  2 rkl Dip-Mix Currya

  3 rkl voita tai margariinia
Sekoita kastikejauhe ja 2½ dl maitoa, kiehauta pari minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes saostuu ja anna jäähtyä. Sekoita joukkoon voi ja Dip-mix Curry-jauhe ja vatkaa.

Perusmajoneesi:

 

  1 munan keltuainen

  1 tl sinappia

  2 dl öljyä

  1 rkl sitruunan mehua tai viinietikkaa

  1 tl sokeria

  valkopippuria

Laita sekoittimeen keltuainen, sinappi ja mausteet. Vatkaa massa kuohkeaksi, lisää öljy ohuena nauhana ja lisää vähän kerrassaan viinietikkaa. Majoneesi juoksettuu herkästi ja jos näin tapahtuu, sitä voi yrittää saada tasaiseksi tilkalla kylmää vettä (tai alkamalla alusta).

Lopuksi sekoita majoneesi ja Hollandaise-Curry-seos.

 

Sipulipiirakka valkoviinikastikkeella

Pohja:

  100 g voita tai margariinia

  3 dl vehnäjauhoja

  ½ tl leivinjauhetta

  ½ dl vettä

  1 tl suolaa

Täyte:

  1 purjo

  3-5 sipulia koosta riippuen

  1½ tl Vegetarian-aromimaustetta

  ½-1 tl Pippuriseos Rubinoa

  1 dl kermaa

  1½ dl vettä

  1 kananmuna

  ½ dl Valkoviinikastikejauhetta

  50 g juustoraastetta

Kuullota sipulit ja purjo pannulla, mausta Pippuriseoksella ja Aromimausteella. Levitä ne piirakkapohjalle. Sekoita kerma, vesi, muna, Valkoviinikastikejauhe ja juustoraaste. Kaada seos täytteiden päälle. Paista 175 °C:ssa n. 30-40 minuuttia.

 

Dippikastikkeet

Kotigastronomien dippikastikkeet yllättävät maullaan ja monikäyttöisyydellään vaativankin kulinaristin.

Dipin perusohje on helppo ja yksinkertainen: Sekoita ohjeessa oleva jauhemäärä 2 dl:aan kermaviiliä, anna vetäytyä n. 20 min ja sinulla on valmis dippikastike.

Kermaviilin sijasta voit käyttää luonnonjogurttia, bulgarian jogurttia tai ruokajogurttia.

Dippijauheita voit käyttää ruokakermaan sekoitettuna myös erilaisiin paistoksiin esim. valkosipuliperunoiden valmistamiseen.

Grilliherkkujen kanssa voit tarjota dippikastikkeilla maustettua aromivoita.

Voileiville tai voileipäkakkuihin sopii dippikastikkeilla maustettu majoneesi tai smetana. Dippikastikkeet soveltuvat erinomaisesti myös uuniperunoiden täytteiksi.
Kotigastronomien dippikastikkeita on 9 erilaista makuvaihtoehtoa. Yhdestä pussillisesta dippikastikejauhetta saat 6-10:een kermaviilipurkillista valmista kastiketta.

Salaattiehdotuksia valkosipulidipistä. Herkullisia joko sellaisenaan, paahdetun ruisleivän päällä tai uuniperunan täytteenä.

 

 

Perunasalaatti

  2 dl kermaviiliä

  3-4 tl Dip-mix Valkosipulia

  2-3 keitettyä perunaa

  1 herkkukurkku

  1 sipuli

Valmista dippi. Pilko peruna, kurkku ja sipuli pieneksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna vetäytyä puoli tuntia jääkaapissa.

Sienisalaatti

  2 dl kermaviiliä

  3-4 tl Dip-mix Valkosipulia

  1 pieni sipuli

  1-1½ dl sieniä, esim. kanttarelleja, tatteja tai herkkusieniä

  1 tl Aromimaustetta

Valmista dippi. Hakkaa sienet ja sipuli pieneksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna vetäytyä puoli tuntia jääkaapissa.

 

Savukalasalaatti

  2 dl kermaviiliä

  3-4 tl Dip-mix Valkosipulia

  1 pieni sipuli

  1 dl tuore- ja herkkukurkkua

  1 dl savukalaa

  (mätiä tai hienonnettua katkarapua

  tilliä

Valmista dippi. Pilko sipuli, kurkut ja savukala pieneksi. Sekoita kaikki aineet keskenään, koristele tillillä ja anna vetäytyä puoli tuntia jääkaapissa.

 

Dip-mix Sitruuna-Tilli

 

Sitruuna-Tillistä tulee herkullinen kylmä kastike vaivattomasti: 4-5 tl jauhetta sekoitetaan kermaviiliin ja annetaan vetäytyä hetki viileässä ja valmista on!

Kylmäkastikkeena se käy hyvin:

 

  erilaisille kalaruuille; savu- ja graavi, paistettu, grillattu, uunikala

  katkaravuille ja muille äyriäisille

  paistetulle tai grillatulle broilerille

  boileri- ja kalasalaatteihin

Se soveltuu erinomaisesti myös tuorejuustoon ja kermaan sekoitettuna erilaisiin täytteisiin vaikkapa voileipäkakkuihin ja kalapiiraisiin. Yksi pussillinen Kotigastronomien Dip-mix Sitruuna-Tilliä riittää n. 6 kermaviilipurkilliseen, joten valmista kastiketta tulee 1,2 litraa.

 

Lohirullat

 

n. 20 kpl

  valmis (pakaste)voitaikinalevy

  1 dl pitkää riisiä (ja 2 dl vettä)

  1 prk maustamatonta tuorejuustoa

  4 tl Dip-mix Sitruuna-Tilliä

  2 tl Dip-mix Valkosipulia

  150-200 g kylmäsavukirjolohta

  kananmunaa voiteluun

 

Sulata voitaikinalevy ja keitä riisi kypsäksi. Sekoita Dip-mix Sitruuna-Tilli ja Dip-mix Valkosipuli tuorejuustoon, lisää riisi joukkoon, sekoita tasaiseksi seokseksi. Pilko lohi pieniksi paloiksi. Kauli taikina ohueksi levyksi (n.30x50 cm). Levitä riisi-juustoseos ja lohipalat tasaisesti taikinan päälle. Kääri levy rullalle ja leikkaa n. 3 cm:n viipaleiksi. Levitä uunipellille ja voitele munalla. Paista n. 200 asteessa 20 minuuttia, kunnes rullat ovat kauniin ruskeita.

 

 

Kinkkupastakastike

Joulun jälkeen kinkkua on vielä ehkä jäljellä. Kinkkupastakastike on helppo ja nopea ruoka, johon voit käyttää myös suikaloitua joulukinkkua.

4 hengelle

  100 g kinkkua (esim. valmiita suikaleita tai suikaloitua joulukinkkua)

  1 tölkki herkkusienipaloja

  2 dl ruokakermaa

  5 tl Pastamaustetta

  1-2 rkl suurustetta (esim. vehnäjauhoja)

  tilkka öljyä

 

Ruskista hetki kasarissa öljyssä kinkkusuikaleita ja herkkusieniä. Sekoita suuruste ja ruokakerma. Lisää seos kasariin. Mausta Pastamausteella. Tarkista maku, lisää tarvittaessa Pastamaustetta. Keitä muutama minuutti hiljaisella tulella. Tarjoa esim. kypsennetyn perhos- tai nauhamakaronin kanssa.

Vinkki: Sekoita muutama teelusikallinen Pastamaustetta purkilliseen kermaviiliä, anna vetäytyä hetki jääkaapissa, ja sinulla on hieno dippikastike.