Kuivatuotteet<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Monet tuoreet mausteet säilyvät käyttökelpoisina vain lyhyen ajan.
Mausteiden kuivaamisella saadaan niiden käyttöaikaa lisättyä huomattavasti.
Kuivatuotteiden aromit säilyvät oikein säilytettynä pitkään.
Säilyy parhaiten pimeässä ja viileässä.
Aurinkokuivattu tomaatti
Käytä sellaisenaan salaateissa tai alkupalana tai pirskottele oliiviöljyä pinnalle tai marinoi öljyllä ja yrteillä, voit suikaloida muutaman tomaatin antamaan makua piirakoille ja kastikkeille. Mainio kaveri esim. Feta- ja vuohenjuustoille, italialaiseen antipasti-lautaseen jne.
Chili, kokonainen
Chili on marjahedelmä, jota käytetään sekä tuoreena kasviksena että
kuivattuna mausteena. Ympäri maailmaa kasvaa 150-200 erilaista
chililajiketta. Chili kasvaa kaikissa lämpimissä ilmastoissa.
Chilin voimakkuuteen vaikuttavat sää, maaperä ym. luonnosta johtuvat
seikat. Polte tulee kapsasiininimisestä aineesta, jota on eniten hedelmien
sisäseinämissä. Hedelmän ulkokuoressa on vain vähän poltetta. Siemenissä
ei sen sijaan ole tulisuutta laisinkaan.
Käyttökohteita:
kokonaisena, pilkottuna tai jauhettuna
lihapadat, voimakkaat kala- ja kanapadat
voimakkaat keitot.
jauhettuna tai pieniksi pilkottuna
grillaus- ja muut voimakkaat kastikkeet,
papuruoat, jauheliha-pyörykät ja murekkeet.
Voimakkaat äyriäis- ja kalasalaatit.
Paahdettu sipuli
Kotigastronomin paahdettu sipuli on erinomainen aromilisä moneen ruokaan.
Sen maku on makeahko ja paahtoarominen. Kun paahdettua sipulia käytetään
ruokiin, jotka eivät sisällä runsaasti nestettä, kannattaa sitä liottaa ensin nesteessä,
jotta sipuli pehmenee.
Käyttö: keitot, kastikkeet ja kastikepohjat, kuorrutus, lihapulla- ja mureketaikinat.
Pata- ja keittovihannes-mix
Antaa hienon aromilisän ja maun keittoihin ja kastikkeisiin.
Käyttö: keitot, keitto- ja kastikepohjat, lihan keitinliemeen, padat, hienonnettuna
lihapullat- ja mureketaikinat
Persilja
Liha- ja kasviskeittoihin, pataruokiin, kastikkeisiin, salaatteihin. Vasikanpaistiin, kantarellimuhennokseen, keitettyyn kukkakaaliin, rosolliin, paistettuihin sipulirenkaisiin.
Ruohosipuli
Erilaisiin ruokiin mausteeksi ja koristeeksi. Erityisesti kalaruokiin, keittoihin ja salaatteihin
Sipulijauhe
Tavallisen sipulin asemesta ruoanlaitossa.
Tilli
Liha-, kala- ja kasvisruokiin. Peruna- ja kaaliruokiin, kastikkeisiin.
Valkosipuli, jauhe ja lastu
Tuoreen valkosipulin asemesta ruoanlaitossa
Kuivarouheet
Chilirouhe
Valmistusaineet: Eri chililaatuja.
Käyttö: Tuoreen chilin asemesta ruoan valmistuksessa
Jalopenorouhe
Tulinen maku, säilyy kuivattuna pitkään aromeja menettämättä.
Liotetaan 10min- tunti. Nestemäisiin ruokiin laitettaessa ei tarvitse liotusta.
Käyttö: Pizzat, kebabit, tortillat ja tacot, tex-mex ruoat, piiraat, voimakkaat
pataruoat, kastikkeet, salaatit.
Nokkosrouhe
Keittoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin, paistoksiin, ohukais- tai sämpylätaikinoihin, puuroihin.
Käyttö: Liota 1 osa nokkosta ja 2-3 osaa vettä
Paprikarouhe
Tuoreen paprikan asemesta. Kasvis-, kana-, kala- ja liharuokiin sekä kastikkeisiin. Patoihin, keittoihin, laatikoihin, piiraisiin, kasvispihveihin ja -paistoksiin.
Käyttö: 1 rkl = n. 1 paprika. Liota 1 osa paprikaa ja 3 osaa vettä, lihalientä tai kasvislientä n.10-15 minuuttia. Jos ruoassa on paljon nestettä ei tarvitse liottaa
Porkkanarouhe
Tuoreen porkkanan asemesta. Keittoihin, patoihin, laatikoihin, kasvispihveihin ja -paistoksiin, piiraisiin.
Käyttö: 1 rkl = n. 1 porkkana. Liota 1 osa porkkanaa ja 3 osaa vettä, lihalientä tai kasvislientä n.10-15 minuuttia. Jos ruoassa on paljon nestettä ei tarvitse liottaa.
Sipulirouhe
Tuoreen sipulin asemesta ruoanlaitossa. Keittoihin, kastikkeisiin, patoihin, laatikoihin, kasvispihveihin ja -paistoksiin, piiraisiin.
Käyttö: 1 rkl = n. 1 sipuli. Liota 1 osa sipulia ja 3 osaa vettä tai lihalientä tai kasvislientä n.10 minuuttia, liotettuna voi myös ruskistaa. Keittoihin, kastikkeisiin, pataruokiin ja laatikkoruokiin, joissa on paljon nestettä, voidaan käyttää sellaisenaan. Piiraissa, pihveissä yms. voit liottaa
Tomaattirouhe
50 g:n pussillinen kuivattua tomaattia vastaa noin 3-4 kiloa tuoretta tomaattia. Kuivatulla tomaatilla on erittäin tiivis tomaatin maku, joka parantaa melkein mitä ruokaa tahansa. Liotetaan ennen käyttöä 10 min - tunti; laita 4 kertaa enemmän vettä kuin on tomaatteja. Liotusvettä voit käyttää vaikka liemeen. Voidaan laittaa liottamatta keittoihin, patoihin tai salaatteihin.
Käyttö: Salaatit, kasvisruoat, munakkaat, piiraat, padat, kala- ja kanaruokien lisänä, sellaisenaan suoraan purkista tai öljysäilöttynä
Valkosipulirouhe
Tuoreen valkosipulin asemesta ruoanlaitossa