Kuivatuotteet<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Monet tuoreet mausteet säilyvät käyttökelpoisina vain lyhyen ajan.

Mausteiden kuivaamisella saadaan niiden käyttöaikaa lisättyä huomattavasti.

Kuivatuotteiden aromit säilyvät oikein säilytettynä pitkään.

Säilyy parhaiten pimeässä ja viileässä.

 

Aurinkokuivattu tomaatti

Käytä sellaisenaan salaateissa tai alkupalana tai pirskottele oliiviöljyä pinnalle tai marinoi öljyllä ja yrteillä, voit suikaloida muutaman tomaatin antamaan makua piirakoille ja kastikkeille. Mainio kaveri esim. Feta- ja vuohenjuustoille, italialaiseen antipasti-lautaseen jne.

 

Chili, kokonainen

Chili on marjahedelmä, jota käytetään sekä tuoreena kasviksena että

kuivattuna mausteena. Ympäri maailmaa kasvaa 150-200 erilaista

chililajiketta. Chili kasvaa kaikissa lämpimissä ilmastoissa.

Chilin voimakkuuteen vaikuttavat sää, maaperä ym. luonnosta johtuvat

seikat. Polte tulee kapsasiininimisestä aineesta, jota on eniten hedelmien

sisäseinämissä. Hedelmän ulkokuoressa on vain vähän poltetta. Siemenissä

ei sen sijaan ole tulisuutta laisinkaan.

 

Käyttökohteita:

kokonaisena, pilkottuna tai jauhettuna

lihapadat, voimakkaat kala- ja kanapadat

voimakkaat keitot.

jauhettuna tai pieniksi pilkottuna

grillaus- ja muut voimakkaat kastikkeet,

papuruoat, jauheliha-pyörykät ja murekkeet.

Voimakkaat äyriäis- ja kalasalaatit.

697049.jpg

 

Paahdettu sipuli

Kotigastronomin paahdettu sipuli on erinomainen aromilisä moneen ruokaan.

Sen maku on makeahko ja paahtoarominen. Kun paahdettua sipulia käytetään

ruokiin, jotka eivät sisällä runsaasti nestettä, kannattaa sitä liottaa ensin nesteessä,

jotta sipuli pehmenee.

Käyttö: keitot,  kastikkeet ja kastikepohjat, kuorrutus, lihapulla- ja mureketaikinat.

697050.jpg

 

Pata- ja keittovihannes-mix

Antaa hienon aromilisän ja maun keittoihin ja kastikkeisiin.

Käyttö: keitot, keitto- ja kastikepohjat, lihan keitinliemeen, padat, hienonnettuna

lihapullat- ja mureketaikinat

 

Persilja
Liha- ja kasviskeittoihin, pataruokiin, kastikkeisiin, salaatteihin. Vasikanpaistiin, kantarellimuhennokseen, keitettyyn kukkakaaliin, rosolliin, paistettuihin sipulirenkaisiin.

 

Ruohosipuli
Erilaisiin ruokiin mausteeksi ja koristeeksi. Erityisesti kalaruokiin, keittoihin ja salaatteihin

Sipulijauhe

Tavallisen sipulin asemesta ruoanlaitossa.

Tilli
Liha-, kala- ja kasvisruokiin. Peruna- ja kaaliruokiin, kastikkeisiin
.

Valkosipuli, jauhe ja lastu
Tuoreen valkosipulin asemesta ruoanlaitossa

 

Kuivarouheet

 

Chilirouhe
Valmistusaineet: Eri chililaatuja.
Käyttö: Tuoreen chilin asemesta ruoan valmistuksessa

 

Jalopenorouhe

Tulinen maku, säilyy kuivattuna pitkään aromeja menettämättä.

Liotetaan 10min- tunti. Nestemäisiin ruokiin laitettaessa ei tarvitse liotusta.

Käyttö: Pizzat, kebabit, tortillat ja tacot, tex-mex ruoat, piiraat, voimakkaat

pataruoat, kastikkeet, salaatit.

 

Nokkosrouhe
Keittoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin, paistoksiin, ohukais- tai sämpylätaikinoihin, puuroihin.
Käyttö: Liota 1 osa nokkosta ja 2-3 osaa vettä

 

Paprikarouhe
Tuoreen paprikan asemesta. Kasvis-, kana-, kala- ja liharuokiin sekä kastikkeisiin. Patoihin, keittoihin, laatikoihin, piiraisiin, kasvispihveihin ja -paistoksiin.
Käyttö: 1 rkl = n. 1 paprika. Liota 1 osa paprikaa ja 3 osaa vettä, lihalientä tai kasvislientä n.10-15 minuuttia. Jos ruoassa on paljon nestettä ei tarvitse liottaa

697051.jpg

 

 

Porkkanarouhe
Tuoreen porkkanan asemesta. Keittoihin, patoihin, laatikoihin, kasvispihveihin ja -paistoksiin, piiraisiin.
Käyttö: 1 rkl = n. 1 porkkana. Liota 1 osa porkkanaa ja 3 osaa vettä, lihalientä tai kasvislientä n.10-15 minuuttia. Jos ruoassa on paljon nestettä ei tarvitse liottaa.

 

Sipulirouhe
Tuoreen sipulin asemesta ruoanlaitossa. Keittoihin, kastikkeisiin, patoihin, laatikoihin, kasvispihveihin ja -paistoksiin, piiraisiin.
Käyttö: 1 rkl = n. 1 sipuli. Liota 1 osa sipulia ja 3 osaa vettä tai lihalientä tai kasvislientä n.10 minuuttia, liotettuna voi myös ruskistaa. Keittoihin, kastikkeisiin, pataruokiin ja laatikkoruokiin, joissa on paljon nestettä, voidaan käyttää sellaisenaan. Piiraissa, pihveissä yms. voit liottaa

 

Tomaattirouhe
50 g:n pussillinen kuivattua tomaattia vastaa noin 3-4 kiloa tuoretta tomaattia. Kuivatulla tomaatilla on erittäin tiivis tomaatin maku, joka parantaa melkein mitä ruokaa tahansa. Liotetaan ennen käyttöä 10 min - tunti; laita 4 kertaa enemmän vettä kuin on tomaatteja. Liotusvettä voit käyttää vaikka liemeen. Voidaan laittaa liottamatta keittoihin, patoihin tai salaatteihin.
Käyttö: Salaatit, kasvisruoat, munakkaat, piiraat, padat, kala- ja kanaruokien lisänä, sellaisenaan suoraan purkista tai öljysäilöttynä

 

Valkosipulirouhe
Tuoreen valkosipulin asemesta ruoanlaitossa