Paahtopaisti ( 8 lle)<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
1 kg raakakypsennettyä paahtopaistia
1½ dl punaviiniä
2 rkl punaviini- tai balsamiviinietikkaa
3 rkl öljyä
2 rkl pihvimaustetta
1tl rosmariinia
Sekoita marinadin ainekset. Laita liha marinointiastiaan tai muovipussiin,
valele kauttaaltaan marinadilla. Sulje pussi ja laita vuorokaudeksi
jääkaappiin, kääntele välillä. Jos käytät marinointi astiaa, sulje astia ja ime
ilma pois, anna marinoitua muutama tunti. Voit välillä päästää ilmaa
astiaan ja pumpata uudestaan, se nopeuttaa marinoitumista. Ota paisti
huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsentämistä ja anna lämmetä
läpikotaisin. Kuivaa pinta. Kuumenna valurautainen paistinpannu 2/3-
tehoisella liedellä. Levitä öljyä pannulle ja ruskista paisti. Liikuta paistia
hetken aikaa pannulla, jotta se ei tartu kiinni. Työnnä paistomittari lihan
paksuimpaan kohtaan keskelle. Pane paisti 100-asteeseen uuniin.
Paista paahtopaistia, kunnes mittari näyttää 59 astetta. Ota pannun huuhdeliemi talteen kastiketta varten. Kääri paisti leivinpaperiin tai folioon ja
anna vetäytyä puoli tuntia liinalla peitettynä. Tämän jälkeen paisti on helppo leikata ja paistimehut säilyvät paremmin lihassa. Paisti on kauttaaltaan vaalean punertavaa ja todella mehukasta. Leikkaa paisti poikisyin tukevalla kokkiveitsellä. Tarjoa paisti lämpimänä ja myöhemmin kylmänä.
Tee kastike, Kotigastronomin punaviini- tai paistikastike, pannun
huuhdeliemeen. Voit myös maustaa kastikkeen esim. näin:
Wiskikastike
Tee ruskeakastike / paistikastike pussin ohjeen mukaan pannuun huuhdeliemeen, mausta tilkalla wiskiä, kiehauta kasaan.
Pippurilohi ja valkosipulidippiä
4 annosta
Kala
4 viipaletta lohta a 150g
2tl sitruunapippuria
1tl pippuriseos Rubinoa
1rkl öljyä
Kastike: Valkosipulidippi
Lisäke: esim. kasvisnyytit
Kuivaa lohiviipaleet, voitele ne öljyllä.
Mausta lohipalat pari tuntia ennen grillausta.
Grillaa lohiviipaleita 3-4 minuuttia molemmilta
puolilta.
Tarkkaile kypsyyttä selkäruodon kohdalta.
Kala on kypsää, kun liha on kiinteää ja
vaaleanpunaista.
Kesäinen kasvisvokki
Erinlaisia kasviksia ja juureksia pilkottuna esim :
porkkanaa
parsakaalta
purjoa
sipulia
kesäkurpitsaa
kiinankaalta
paprikaa
Mausteet:
valkosipulirouhetta,vegetarian-aromimaustetta,pippuriseos rubinoa,
currya,chiliä,ripaus kaardemummaa
Laita vokkiin kasvisöljyä ja valkosipulirouhetta,kuullota kasvikset nopeasti,
mausta kasvikset ja hauduta miedolla lämmöllä kypsiksi.
Kasvisvokin voit tarjota kurkumalla maustetun riisin kera.
Kastikkeeksi sopii hyvin tzaziki tai valkosipulidippi kastike.
Pippurimarinoitu lohi
1 vaihe
1 kg lohta fileinä
2 tl Pippuriseos Rubinoa
1 rkl karkeaa suolaa
Ripottele fileille suola ja pippuriseos ,anna marinoitua
jääkaapissa n.1 vrk. Raaputa pippuriseos pois.
2 vaihe
1 tl Sitruunapippuria
½ tl sokeria
tilliä
Ripottele kalalle sitruunapippuri ja sokeri, peitä tuoreella
tillillä ja marinoi vielä n. 1 vrk.
Parsakeitto ja Pekonikrutongit
leipää
voita
ripaus pekoniliemijauhetta
Kuutioi leipä, sulata voita pannulla, ripottele pekoniliemijauhetta pannulle. Paista leipäkuutiot kullanruskeiksi. Tarjoa Parsakeitto alkuruokana krutonkien kera. Tee keitto pussin ohjeen mukaan.
Kuorrukeperunat
perunoita
öljyä
Perunakuorruketta (Valkosipuli&Yrtti tai Sipuli&Ruohosipuli)
Tee perunat uunissa perunakuorrukepussin ohjeen mukaan.
Chimichurri-broileri
maustamattomia broilerin rintafileitä
öljyä
valmista Chimichurrikastiketta
Notkista Chimichurri vielä tilkalla öljyä ja pyöräytä fileet kastikkeessa. Paista pannulla tai uunissa perunoiden kanssa. Viipaloi broilerifilee poikittain. Tarjoa perunoiden ja vihreän salaatin ja Chimichurri-kastikkeen kanssa.
Vinkki: Jos haluat miedomman makuisen kastikkeen, sekoita 1 tl valmista Chimichurria kermaviiliin.
Lohta Piri-piri pintaan
lohta
Piri-piriä, suolaa
Pyöräytä kala piripirissä. Paista kala pannulla. Voit valella kalaa paiston aikana Piri-pirillä. Ripauta paistetulle kalalle suolaa. Tarjoa perunoiden ja vihreän salaatin kera.
Höyrytetyt kasvikset Chimichurri-maustevoilla
1 annos Chimichurria
100 g voita
Sekoita pehmeään voihin valmista Chimichurri-kastiketta. Tarjoa höyrytettyjen kasvisten kera.
Täytetyt kasvikset
paprikaa, pihvitomaatteja, kesäkurpitsaa koverrettuna
Täytä mieleiselläsi valmiilla Kotigastronomi Padalla, ripottele päälle juustoraastetta. Paista 200 oC noin 30 min. Esim:
- Valmista Thai-pata kookosmaitoon, lisää broileria, vähän Piri-Piriä, tarkista suola.
- Valmista Intian-pata, lisää broileria tai purkki ananaspaloja (voit lisätä aurajuustoa juustoraasteeseen).
- Valmista Tex-mex-pata, lisää jauhelihaa.
Appelsiinilla maustettu uunilohi
4 annosta
n.800g lohifilettä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl appelsiinitäysmehua
Mausteseos
½dl korianteria silputtuna
2-3 rkl seesaminsiemeniä
2tl inkivääriä raastettuna
2-3tl appelsiininkuorta raastettuna
noin 1 tl suolaa
½tl rosepippuria
päälle
1 appelsiini
poista lohifileestä ruodot. Nosta kala voideltuun uunivuokaan.
Valele fileelle soijakastiketta ja appelsiinimehua. Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään
ja levitä seos tasaisesti kalalle. Kypsennä 200 asteessa 20-30 min kalan koosta riippuen.
Leikkaa terävällä veitsellä appelsiinista kuori ja valkoinen osa pois.
Leikkaa appelsiinista kalvottomia viipaleita ja koristele niillä kypsä kala.
Tarjoa keitetyn riisin tai perunoiden ja vihreän salaatin kanssa.
Maukas piirakka
piirakka lehtitaikina levy
kotigastronomin kasvispata ainekset
700 g jauhelihaa
1prk tonnikalaa
1prk ananaspaloja
kotigastronomin juustokastike jauhetta
juustoa
oreganoa
Keitä kasvispata aines, ruskista jauheliha ja kauli lehtitaikina pellille.
kun pata ainekset kypsiä lisää joukkoon jauheliha. Halutessasi voit laittaa
kaulitun lehtitaikinan päälle ensin ketsuppia.
Kaada pata aines jauheliha seos pellille. Lisää tonnikala ja ananaspalat.
Ripottele mielesi mukaan juustokastike jauhetta ja juustoraastetta päällimmäiseksi.
Halutessasi laita vielä oreganoa. Paista 200 asteessa n.20 min.
Pasta bolognese 4-5 hengelle
400-500 g jauhelihaa sipuli valkosipulia tai valkosipulijauhetta/-rouhetta tomaattimurskaa pekonia 1-2 rkl kotigastronomi ruskeakastikejauhetta bolognese-maustetta
Ruskista jauheliha, pekoni, sipuli ja valkosipuli. Lisää tomaattimurska, kastikejauhe ja maun mukaan bolognesemaustetta. Tarkista maku. Hauduta hiljalleen sen aikaa, kun pastat kiehuvat.
| |||
|