<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Anis
Leivontaan, kuumiin juomiin, perunaruokiin, keitettyihin vihanneksiin, raasteisiin ja salaatteihin, ruokaleipiin, sämpylöihin, korppuihin.
Basilika
Keittoihin, makaroniruokiin, pizzoihin, kala-, kana-, kasvis- ja jauheliharuokiin. Tomaattia tai valkosipulia sisältäviin ruokiin
Cayennepippuri
Cayennepippuri ei ole varsinaisesti pippuri vaan kuuluu paprikoiden sukuun.
Tulinen pippuri, jota on käytettävä varoen. Cayennepippuri sopii pieninä määrinä muna-, kala-, äyriäis- ja liha-ruokiin sekä salaatteihin ja grillauskastikkeisiin. Hyvä mauste tex-mex -ruokiin
Chili, jauhe
Tex-mex-, liha- ja kalaruokiin, munakkaisiin, keittoihin, riisi- ja makaroniruokiin, vihannesrisottoihin.
Fenkoli
Kala-, maksa-, lammas- ja sianliharuokiin, kuumiin juomiin, leivontaan mm. leipiin, salaatteihin ja kasvispatoihin
Inkivääri
Leivontaan mm. pipar- ja maustekakkuihin, jälkiruokiin, juomiin, säilöntään sekä sianlihan mausteeksi.
Juustokumina
Intialaistyyppisiin patoihin, keittoihin ja kastikkeisiin, lammas-, kaali- ja perunaruokiin, kotijuustoihin, paistettuihin kasviksiin mm. peruna ja kukkakaali. Maku tulee parhaiten esille, kun Juustokumina on lisätty kuumaan öljyyn.
Kaneli, jauhe
Leivontaan, jälkiruokiin, juomiin, puuroon, viiliin ja omenajälkiruokiin.
Kanelitanko
Jälkiruokiin, juomiin, säilöntäliemiin, koristeeksi kahvi- ja jäätelöannoksiin, pataruokiin.
Kardemumma
Leivontaan, jälkiruokiin, juomiin, pannukakkuun, kahviin ja jäätelöön. Intialaistyyppisiin kanaruokiin.
Katajanmarja
Liharuokiin, erityisesti broileriin ja riistaan sekä savustettuihin ruokiin. Marinadeihin, säilöntäliemiin ja juomiin.
Kirveli
Liha-, kala-, sieni-, kasvis- ja maksaruokiin. Keittoihin ja salaattikastikkeisiin sekä munakkaisiin.
Korianteri
Liha-, riisi-, kala- ja kasvisruokiin. Lihamurekkeisiin, lihapulliin ja leivontaan mm. leipiin.
Kumina
Leivontaan mm. leipiin, lammas- ja kaaliruokiin, uuniperunoihin, hernekeittoon.
Kurkuma
Kana-, kala- ja liharuokiin, keittoihin, majoneesiin sekä sieniruokiin. Antamaan väriä riisi- ym. ruokiin
Laakerinlehti
Liha- ja riistaruokiin, keittoihin, patoihin, kastikkeisiin ja säilöntäliemiin
Maustepippuri
Keittoihin, patoihin, kastikkeisiin, kala-, liha- ja makkararuokiin sekä leivontaan
Meirami
Veri-, maksa-, kana- ja kasvisruokiin, pizzoihin, makaroniruokiin, keittoihin, salaatteihin, riisiruokiin.
Minttu
Lammas- ja muihin liharuokiin, kastikkeisiin, kasvis- ja vihannesruokiin sekä jälkiruokiin, juomiin ja jäätelöön
Muskottikukka, jauhe
Leivontaan, jälkiruokiin, kaakaojuomiin, valkokastikkeisiin, peruna- ja kasvisruokiin, juusto- ja hedelmäsalaatteihin
Muskottipähkinä, jauhe
Peruna-, sieni- ja kasviruokiin, makaroni- ja juustoruokiin, lämpimiin juomiin ja leivonnaisiin.
Mustapippuri, jauhe
Liha-, kala-, kasvis- ja munaruokiin
Mustapippuri, kokonainen
Keittoihin, patoihin, marinadeihin ja liemiin
Mustapippuri, rouhe
Paistettuihin ja grillattuihin kala- ja liharuokiin ja salaatteihin. Graavi lohi ja mätialkupalat. Pöytämausteena.
Nelikka
Leivontaan, jälkiruokiin, kasvis- ja lihapatoihin, sianliha-, kala- ja äyriäisruokiin. Säilykkeisiin (kokonaisena)
Oregano
Tomaattia sisältäviin kasvisruokiin, pizzaan, spagettiin, kala- ja liharuokiin, salaatteihin, kaaliruokiin, patoihin, piiraisiin, keittoihin
Paprika
Kana-, kala- ja liharuokiin sekä kastikkeisiin. Peruna- ja riisiruokiin.
Piparminttu
Korkealaatuinen, tarkasti kuivattu piparminttu, jossa on korkea eteeristen öljyjen pitoisuus. Käy sekä teenä että mausteena ja myös rohdosvalmisteena.
Ruoanvalmistuksessa se piristää arkipäivän sianliha-, peruna- ja porkkanaruokia, salaatteja, risottoja, välipaloja ja jälkiruokia. Se on myös hieno sipuliruokien (esim. valmis sipulikeitto) mauste. Piparminttu piristää myös vihreän teen tai jääteen makua.
Rohdosvalmisteena: Vatsavaivoihin, suun desinfiointiin, limanirrotukseen ja tukkoisuuteen sekä ulkoisesti; lihas-, hermo- ja reumaattisiin vaivoihin ja ihon kutinaan (sekoitetaan esim.kylpyveteen).
Pomeranssin kouri
Itämaisten ruokien, hanhen ja ankan, pipar- ja maustekakkujen sekä marmeladin maustamiseen. Suikalepossuun, uunibroileriin, silakkapihveihin, lohimedaljonkiin. Hedelmäsalaatteihin, omena- ja päärynäpaistoksiin, glögiin
Rakuuna
Kana-, liha-, kasvis- ja sieniruokiin, salaatteihin, kastikkeisiin ja leivontaan. Sinappiin ja maustevoihin. Peruna- ja porkkanaruokiin, kasvishaudukkeisiin
Rosepippuri
Vihannes- ja hedelmäsalaatteihin, jäätelöön, kala- ja liharuokiin sellaisenaan
Rosmariini
Riista-, lammas- ja muihin liharuokiin, maksa- ja munuaisruokiin sekä broileriin ja marinadeihin
Salvia
Keittoihin ja patoihin, erilaisiin liha-, maksa- ja munuaisruokiin, sieni- ja kasvisruokiin, sipuliruokiin
Sesaminsiemen |
|
Sinapinsiemen
Sinapin valmistamiseen, liha- ja kalaruokiin, kastikkeisiin, säilöntäliemiin.
Sinappijauhe
Sinapin valmistamiseen, liha- ja kalaruokiin, kastikkeisiin.
Valmistusohje: 2 dl sinappijauhetta, 2 dl kananmunia, 2 dl sokeria, 2 dl kermaa, ½-1 tl perunajauhoja, ½ rkl etikkaa. Sekoita kaikki aineet, paitsi etikka keskenään ja kiehauta. Jäähdytä ja lisää etikka. Purkita
Timjami
Kala- ja sianliharuokiin, sienikeittoihin ja maustekastikkeisiin. Kasviskeittoihin, sipuliruokiin.
Unikonsiemen
Ruokaleipien, erityisesti sämpylöiden mausteeksi ja koristeeksi sekä salaatteihin
Valkopippuri
Keittoihin, kastikkeisiin ja pataruokiin sekä marinadeihin ja etikkasäilykkeisiin. Pöytämausteena
Viherpippuri
Liha-, maksa- ja kalaruokiin sekä broileriruokiin ja kastikkeisiin.