Sillijäädyke

125g Matjes sillifileitä

1      punajuuri

1      pieni sipuli

1 rkl  kuivattua ruohosipulia

1prk  smetanaa

2tl dip valkosipuli jauhetta sekoita smetanaan 

2 dl kermaa vaahdotettuna

Sekoita ainekset monitoimikoneessa pieniksi.

Lisää lopuksi vaahdotettu kerma.

Laita kakkuvuokaan jäätymään.

Ota jääkaappiin pehmenemään 1 tunti ennen tarjoilua.

Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Salmiakki-lakritsijäädykekakku

8-10 annosta
Valmistusaika: noin 30 min + kakun jäätymisaika

noin 180 g keksejä esim. digestivekeksejä
50 g voita sulatettuna

Täyte:
5 dl kuohu- tai vispikermaa
1 dl tomusokeria
2 keltuaista
noin 1 dl valmista turkinpippurirouhetta (Fazer)
1 dl lakritsinpaloja
3 liivatelehteä + tilkka kuumaa vettä

Koristeluun:
lakritsinauhaa ja erilaisia lakritseja


Leikkaa halkaisijaltaan noin 20 cm:n irtopohjavuokaan pohjan kokoinen leivinpaperipala.
Hienonna keksit esim. monitoimikoneessa. Lisää joukkoon sulatettu voi. Taputtele seos kevyesti vuoan pohjalle leivinpaperin päälle.
Valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Mittaa kulhoon kerma ja vatkaa pehmeäksi vaahdoksi. Vaahdota tomusokeri ja keltuaiset. Kääntele keltuaisvaahdon sekaan kermavaahto ja lopuksi turkinpippurirouhe. Paloittele lakritsinpalat pienemmiksi esimerkiksi saksilla ja lisää täytteeseen.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne tilkkaan kuumaa vettä. Anna hetken jäähtyä. Lisää liivateseos ohuena nauhana samalla sekoittaen täytteen joukkoon.
Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle, peitä vuoka kelmulla ja laita pakastimeen jäätymään vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.
Ota kakku huoneen lämpöön noin 20 min ennen tarjoilua, irrota vuoasta ja koristele. Kiepauta yksi tai useampi lakritsinauha ympärille ja solmi rusetiksi. Koristele kakku päältä lakritseilla.

 

Charlottajäädyke<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

10-12 annosta

 

1 ( 350g )  kuningatar kääretorttu

1 tlk ( 2 dl ) vaahtoutuvaa vanilijakastiketta tai kotigastronomin vanilijakreemiä

1 tlk ( 2 dl ) kermaa

½ dl manteli-caputsinojauhetta

¾ dl sokeria

1 tlk ( 250g ) maitorahkaa

1 tlk ( 420g ) aprikoosinpuolikkaita

 

Koristeeksi:

Tomusokeria

sitruunamelissaa

 

Varaa jäädykkeelle 1,5 litran kokoinen kulho. Viipaloi kääretorttu 14 tasapaksuun viipaleeseen. Vuoraa kulho sisältä kääretorttuviipaleilla. Vaahdota vanilijakastike tai kreemi ( 1dl jauhetta 2½dl nestettä ) ja kerma erikseen. Yhdistä vaahdot ja mausta caputsinojauheella ja sokerilla. Sekoita joukkoon maitorahka ja valutetut, paloitellut aprikoosit. Kaada seos kääretorttusyvennykseen. Peitä vuoka kelmulla ja pakasta vähintään yön yli.

Voit ottaa jäädykkeen jääkaappiin pari tuntia ennen tarjoilua, sillä se sulaa rahkan vuoksi hyvin hitaasti. Upota vuoka kuumaan veteen reunoja myöten 5 sekunniksi ja kumoa jäädyke tarjoiluvadille. Ripottele pinnalle sihdin läpi tomusokeria. Viimeistele sitruunamelissalla.