KESÄLLÄ GRILLATAAN                                         

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Vietä kesäpäivää mukavalla porukalla rennosti grillaten. Tässä vinkit ja vihjeet vaihtelua kaipaavalle!

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /><?xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />


Appelsiini Rooibos marinadi

1 dl                vahvaa Appelsiini Rooibos teetä

1 rkl               Vegetarian aromimaustetta

1 rkl               voita

2 rkl               öljyä

Valmista tee ja lisää siihen Vegetarian, voi ja öljy. Kasta broilerit marinadissa ja nosta pannulle tai grilliin.

 

Italialaista marinadia

1 dl                valmista Italialaista salaatinkastiketta ohjeen mukaan

½ rkl              Italialaista salaatinkastikejauhetta

½ rkl              Vegetarian aromimaustetta

½ tl                Dip-mix Sitruuna-Tilliä

1 rkl               öljyä

1 rkl               voita

Valmista marinadi. Kasta broilerit marinadissa ja nosta pannulle tai grilliin.

 

Tomaattimarinadi

2 dl                valmista tomaattikeittoa

1 tl                 Bolognese mausteseosta

(basilikaa, oreganoa)

Vegetarian aromimaustetta

Aurinkokuivattuja tomaatteja

öljyä

Keitä tomaatteja Tomaattikeitossa mausta ja tarkista suola. Kasta broilerit marinadissa ja nosta pannulle tai grilliin. Grillaa myös tomaatit.

 

Cajun-grillikastike

½ dl               öljyä

½dl                ketsuppia (tai tomaattipuretta)

1 tl                 Cajun mausteseosta

1 tl                 Pippuriseos Rubinoa

1 rkl               pähkinää

Lisää ketsuppiin öljyä ja mausta. Eksoottisena lisänä voit käyttää pähkinärouhetta tai jauhetta. Voit lisätä halutessasi myös yrttejä. Sekoita sauvasekoittimella. Sivele grillattavia tuotteita kastikkeella paiston aikana.

 

Sweet Chili grillikastike

Sekoita valmiiseen Sweet Chili -kastikkeeseen öljyä, käytä sauvasekoitinta. Käytä kalalle.

 

 

 

 

 

 

Maustevoi

voita

Sitruuna-pippuria, haluamaasi yrttiä (persiljaa/

herbsiä/ rakuunaa) Muotoile voista pötkö, kiedo folioon  ja laita jääkaappiin kovettumaan, leikkaa mauste-voista esim. pala folionyyttiin tai "nappeja"  pihvin päälle.

 

Folionyytit

pakaste- tai wok-vihannekset tai erilaiset kaalit

tähteeksi jääneet lihat ja kalat

Laita kasvikset foliopalan päälle ja mausta esim. Vegetarian aromimausteella, Pippuriseos Rubinolla, Dip-mix jauheilla tai tähteeksi jääneillä kastikkeilla. Lisää nokare voita ja sulje nyytti ja eikun grilliin!

 

Grillitaskut

Aurinkotomaattiset taskut:

Broileri-tai possutaskuihin fetajuustoa ja Aurinkokuivattuja tomaatteja murusina.

 

Nuiji liha (possu, nauta, lammas) ja voit käyttää halvempia ruhon osia.

Täytä; tomaatilla ja juustolla, maustevoilla tai paistetuilla sienillä. Eikun grilliin!

 

Grillatut ananakset

Kuivaa ananakset paperilla. Kasta sokeri-kaneliseokseen. Paista voissa tai grillaa parilalla. Tarjoa vanilja tai minttujäätelön ja Jalopeno-suklaakastikkeen kanssa.

 

Jalopeno-suklaakastike

1 dl                vahvaa kahvia

50 g               Tumma kuorrutetta tai suklaata

1 tl                 Jalopenorouhetta

Valmista kahvi ja lisää jalopenorouhe, hauduta hetki. Siivilöi. Lisää Tumma kuorrute/suklaa ja anna sulaa kastikkeeksi. Tarkista paksuus. Paksunna nokareella voita.

 

 


Nuotio kypsentää

Folioperunat, -lantut, -nauriit,

Rosvopaistin tapaan valmistettu liha tai kala.

 

Savustuspönttö käyttöön

Jälkisavustus; otetaan savunmakua valmiiseen kypsään tuotteeseen.

Savustus; nopeasti kypsyvät raaka-aineet (liha, kala).

Kypsennyslaite; nyytit, isot lihapalat, kypsennystä vaativat ruuat.

Lämpösäilytys

 

Veikon Vinkkejä

NYRKKISÄÄNTÖ: Grilli kunnolla kuumaksi! Älä laita lihaa tai kalaa suoraan jääkaapista grilliin, vaan anna grillattavien lämmetä huoneen lämpöisiksi ennen kypsennystä.

 

Pekoniliemijauhe viimeistelyyn; ripottele hiukan liemijauhetta valmiin, grillatun pihvin tai jauhelihan päälle.

 

Kokeile koverrettuja kasviksia; halkaise kasvikset ja koverra sisus, esim. kesäkurpitsa, peruna, lanttu, punajuuri. Täytä kuoppa juustolla tai maustevoilla, liitä puolikkaat yhteen. Pujota pehmeät kasvikset vartaaseen ja pitkän kypsennyksen vaativat piilotat folioon. Käytä maustevoita mieluiten foliossa kypsentäessäsi, muuten se sulaessaan valuu grilliin.

 

Kokeile rohkeasti eri yhdistelmiä! Tuorejuustoon voit sekoittaa esim. Vegetarian aromimaustetta ja Pippuriseos Rubinoa,  lantulle esim. voi-hunaja-inkivääriseosta.

 

Savupönttöön; kokeile katajanmarjoja, rosmariinia, mantelia tai pähkinöitä, tummaa suklaata tai maustekahvia.

 

Saunan uuniin ripaus rosmariinia reumatismiin!

 

Muista viilentävät juomat kesäkuumalla!

Keisarinnan Paras jäätee
Hauduta 1 litra Keisarinnan Paras teetä (n.10 tl teetä/litra vettä), haudutusaika noin 4 min. Kaada tee tarjoilukannuun ja jäähdytä. Siirrä juoma viilenemään jääkaappiin. Lisää ½ litraa kylmää ananasmehua ja jääpaloja.

Mansikka-Minttu-jäätee
Laita teesihtiin Rooibos Mansikkateen joukkoon Mintun lehtiä suhteessa 1:4 (1 tl Minttua / 4 tl Mansikka-teetä). Keitä 1 litra vettä. Hauduta tee. Lisää 4 tl teesokeria tai makeuta hunajalla. Viilennä tee ja lisää jääkuutioita. Koristele muutamalla halkaistulla mansikalla tai korvaa osa jäistä pakastetuilla mansikoilla.

Nopea ja täyttävä pasta on hyvä kesäruoka silloin, kun et halua viettää kaunista päivää hellan ääressä!

 

Pastakastike

1 pss              savukipparijuustoa muruina

(n. 150 g)

3-4 kpl           aurinkokuivattuja tomaatteja muruina (tai 3-4 rkl porkkana-rouhetta)

150 g             palvikinkkua pieninä kuutioina

½ dl               Hollandaise-kastikettajauhetta

2½ dl             maitoa

Laita lämpimälle pannulle tilkka öljyä. Lisää kinkkukuutiot, aurinkokuivatut tomaatit, maito ja Hollandaise-kastikejauho. Kun kastike kiehahtaa, lisää savukipparimurut. Tarjoa pastan kanssa.

 

 

 

 

 


Kesä on perheen ja ystävien yhdessäoloaikaa. Grillaus on yksi kesän kohokohdista. Tee siitä vielä parempi vaihtelemalla tarjoiluja rohkeasti kokeillen. Kesä on täynnä ihania makuja!

 

 

Grillaa jälkiruokia

 

grillattu banaani- grillaa kuorineen

grillattu ananas paahda siivuja hetki grillin ylätasolla

hedelmävartaat- sivele paiston aikana voi-sokeri-balasmicoseoksella.

 

Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljasokerikermavaahdon kera.

 

vinkki: Voit myös liekittää hedelmät; Lämmitä liekitysastia esim. paistinpannu

grillissä, lorauta alkoholi hedelmille. Varo kasvojasi sytyttäessäsi liekki humahtaa melko korkealle!